Seudun vanhin hautaustoimisto
Kallioinen
   
Yritys
Ensiohjeet
Tuotteet
Kuljetus
Kustannukset
Lupaamme
Historia
Linkit

Historiikki

Perimätiedon mukaan yrityksen juuret sijoittuvat 1920 luvun alkuun. Tuolloin omistajana toimi Tilda Syrjälä ja yrityksen nimi oli Lahden Uusi Ruumisarkkuliike, Vuorikatu 25.


Sisarusten yritys
Tilda Syrjälä oli testamentannut liikkeen Evelina Töyrylälle joka myi yrityksen 1937
Unto Kallioiselle ja hänen sisarelleen Enni Kallioiselle 23.000 mk:lla. Yrityksen nimeksi tuli tuolloin T:mi Unto Kallioinen. Enni Kallioisen sairastuessa vakavasti liike siirtyi kokonaan Unto Kallioisen omiin nimiin vuonna 1941.Tuolloin elettiin sota-aikoja ja kaikesta oli pula. Arkut siirrettiin sairaaloihin vesikelkalla ja hevosella, juhlallisiin kuljetuksiin käytettiin vuokrattua paikallista farmari taxia. Arkut tehtiin itse alusta loppuun.


Pula-aika
Unto Kallioinen oli kauaskantoisena liikemiehenä ostanut juuri ennen sotia valtavan erän kankaita ja Kallioinen oli niitä ainoita toimistoja, josta sai sota-aikana kangasverhoiltuja arkkuja. Pula-ajan myötä kankaat loppuivat ja lauta-arkkujen pintaan levitettiin liima-hiekka seosta, joka viimeisteltiin maalikerroksella. Näin arkun ulkopintaa saatiin elävöitettyä ja luotua kankainen vaikutelma. Kukkalaitteina käytettiin pääosin seppeleitä, jotka pula-aikoina sidottiin vahakukista.


Onnea onnettomuudessa
Sota ja Lahden pommitukset koituivat Kallioisen onneksi. Liike oli jäänyt syrjään kahdesta muusta rautatieaseman läheisyyteen perustetusta hautaustoimistosta, mutta tämän ansiosta pommitusten kohdistuessa rautatieaseman seutuun Kallioinen säästyi, jolloin kilpailutilanne helpottui oleellisesti.

 

 

 
Amerikanauto
Ensimmäinen ruumisauto ostettiin 1940 luvun alussa Saimi-sisaren lainaamilla rahoilla. Auto oli Viipurin tuomiokirkkoseurakunnan omistama ja sieltä tuotu Chevrolet eli ”Letukka”. Hintakin oli mahtava, 42.000 mk. Varaosien saanti oli lähes mahdotonta ja kun tiet olivat huonoja, matkaan jouduttiin varaamaan useampia renkaita. Nykyisin auto on restauroitu Suomen Hautaustoimistojen Tukun toimesta ja on Helsingissä.Amerikanauto

 

 

Kukkakauppa erikoisluvalla
Kallioisen Kukka oli tiettävästi Suomen ensimmäinen hautaustoimiston yhteyteen perustettu kukkakauppa. Liike perustettiin Rautatienkadulle erikoisluvalla 1946. Kallioisen Kukka olikin varsin tunnettu ja maineikas ja seudun suurimpia kukkakauppoja, liikevaihto oli parhaimmillaan suurempi kuin hautaustoimiston.

Kukkakauppa erikoisluvalla

Menestystä ja kasvua
1960-luvulla hankittiin uusi ruumisauto Dodge, joka oli niin hieno, että Unto Kallioinen kutsuttiin apuun kun Paasikiven patsas pystytettiin Lahteen ja Paasikiven lesken kuljetukseen patsaan paljastamistilaisuuteen tarvittiin tarpeeksi arvokas auto. Dodge muutettiin henkilöautoksi, jolla leski kuljetettiin paikalle.

Toimistomme historia alkoi Vuorikadulla 1920-luvulla. Vuorikadulta liike siirtyi 1950-luvulla Mariankadulle ja sieltä takaisin Vuorikadun ja Rautatienkadun risteyksessä sijaitsevaan "Singerin talona" tunnettuun upeaan Jugend taloon, josta matka jatkui Hämeenkatu 16:een.

Sukupolven vaihdos
Sukupolvenvaihdoksen myötä vuonna 1977 liike siirtyi Unto Kallioisen pojan, nykyisen toimitusjohtaja Matti Kallioisen omistukseen ja tänä päivänä omat toimitilat sijaitsevat maakuntatalossa, osoitteessa Hämeenkatu 11.

Menestystä ja kasvua

Menestystä ja kasvua Menestystä ja kasvua Menestystä ja kasvua

Uudistusten aika
Kukkakauppa muuttui 70-luvun lopulla ensin sitomoksi, jossa valmistettiin vain hautajaisiin tarvittavat kukkalaitteet. Lopulta siirryttiin yhteistyöhön erikoiskukkakauppojen kanssa ja oma sidonta lopetettiin kokonaan. Samalla keskityttiin kokonaisvaltaisesti hautaustilaisuuksien järjestämiseen.
Matti Kallioinen on ollut perustamassa ja rakentamassa kansallista Hautaustoimistojen yhteistyö organisaatio Memoriaa, joka koostuu vanhoista sukuhautaustoimistoista ympäri Suomea.

Memoria organisaatio hyödyntää vahvaa ammattitaitoa ja osaamista. Yhteisostojen avulla hankkii edullisia tuotteita ja muun muassa välittää hautaukset paikkakunnalta toiselle, jakaa tiedotusmateriaalit omaisille, organisoi erikoispalvelut ja henkilöstön koulutuksen. 

 

   
Hautaustoimisto KALLIOINEN Oy • Hämeenkatu 11, 15110 Lahti
Puh. (03) 752 0205, Fax (03) 752 0027 • hautaus.kallioinen@phnet.fi • www.hautaustoimistokallioinen.fi